DIES
HRS
MIN
SEG

VCF - SEL

vs

Leyendas Valencia CF vs Leyendas Selección Española

24 Mar / 18:00 Jornada

Actualidad del Valencia C.F.
07 Març de 2019

La rèplica de la bandera oficial de 1924 tindrà un paper protagonista en la marxa cívica del dia 18

La bandera original va ser restaurada per la Universitat Politècnica de València amb motiu del Centenari

En la marxa cívica del dilluns 18 de març, un dia tan especial per complir-se el Centenari del Valencia CF, tindrà un paper protagonista la rèplica de la primera bandera oficial del Valencia CF, que es va presentar oficialment el 21 de setembre de 1924 amb una sèrie d'actes lúdics que van tindre gran repercussió a la ciutat. Entre ells, va destacar una desfilada pels carrers, la benedicció de la bandera, un partit de futbol contra el Júpiter (3-1) i un sopar de clausura.

“La marxa de 1924 va ser singular perquè es produeix en un club que té una expansió poderosíssima. Després de cinc anys l'equip va haver d'anar-se del camp de Algirós en quedar-se xicotet, s'havia inaugurat Mestalla l'any anterior… El Valencia CF era un club amb iniciatives amb una simbologia poderosa, un club que va captar ràpidament la importància del futbol com a oci, com una nova forma de viure la ciutat. Recordar aquella etapa en la qual es va passar de Algirós a Mestalla és molt important, perquè tot l'actual va nàixer en iniciatives com aquella”, recorda l'escriptor Miquel Nadal.

Ara, 95 anys després, la rèplica de la primera bandera del Valencia FC tornarà a tindre un paper important en la jornada festiva del 18, que s'iniciarà molt prop del Camp de Mestalla, a les 9.15 hores, en la Plaça de l’Afició, on tots els valencianistes començaran una marxa cívica i popular que recorrerà la capital fins als voltants del ‘Quilòmetre 0’, en el recordat ‘Bar Torino’, després de passar pels carrers de La Paz, Plaza de la Reina i Sant Vicent Màrtir, entre altres.

“M'agradaria que la marxa del dia 18 de març fóra una demostració del múscul cívic i de la importància civil del Valencia CF a la ciutat, no solament del seu potencial esportiu. És una gran oportunitat perquè tots els valencianistes demostrem el potencial social”, apunta Nadal.

Allí es realitzarà una simbòlica lectura de l'Acta de Constitució per part de descendents dels fundadors del Club i unes paraules del president del Valencia CF Anil Murthy, que suposaran el tancament a esta commemorativa marxa popular. Al costat d'antigues llegendes, l'actual primera plantilla masculina també estarà present en aquest homenatge al Valencia CF, que es completarà amb el descobriment d'una placa commemorativa a aquest un dia.

Un de les comeses principals de la bandera creada en 1924 passava per ser l'estendard en tots els actes propis o socials del Club. Per este motiu es tinguen molts records de la seua presència en assemblees de socis, desfilades i, entre altres esdeveniments, en les celebracions dels assoliments esportius com els títols regionals dels anys 20, l'ascens a Primera Divisió de 1931, els títols de Lliga de la dècada dels anys 40 i la Copa conquistada en 1954.

Relaten les notícies d'aquella època que la bandera es va convertir en una il·lusió màxima i que moltes persones van ajudar la seua creació. Per exemple, els orfebres de la signatura Martínez i Orts van ser els encarregats d'elaborar l'asta, que es faria de plata de llei, rematada en or, a imatge i semblança del de la Senyera. D'altra banda, el Taller de Brodats Just Burillo es va encarregar d'utilitzar la seda per a confeccionar la part blanca amb l'escut i el vellut per a la Senyera. Esta restaurada bandera oficial del Centenari del Valencia CF, actualment la “joia” del Mestalla Forever Tour, va ser beneïda el passat 20 de desembre del passat any en la Basílica de la Verge dels Desemparats en un acte en el qual s'ha rememorat amb molta emotivitat i solemnitat la benedicció que es va celebrar en 1924 de la primera bandera oficial del club.

PARTNERS